Home Welkom bij Vrouwenopvang Groningen

Welkom bij Vrouwenopvang Groningen

Vlakbij het Oosterpark aan de rand van het stadscentrum ligt Vrouwenopvang Groningen, een locatie die verschillende vormen van hulp aanbiedt. Naast de reguliere opvang wordt ook ambulante begeleiding geboden, of veerkracht aan huis voor het hele gezin. Albert werkt inmiddels een jaar als trajectbegeleider bij de vrouwenopvang en legt uit wat deze plek zo speciaal maakt.

‘Als er iets is wat ik door de jaren heb geleerd, is dat de termen ‘dader’ en ‘slachtoffer’ heel dicht bij elkaar liggen. Soms wisselen ze zo vaak van persoon dat ik mezelf afvraag: waarom hebben we het over deze termen?’ vertelt Albert. ‘Iemand zit in een ingewikkelde thuissituatie en heeft daarin bepaalde keuzes gemaakt, of juist niet. Dat is een heel ander vertrekpunt dan een gesprek over ‘jij bent dader’ of ‘jij bent slachtoffer’.

Krachtwerk

Voordat Albert bij Wender kwam, werkte hij bij de reclassering. ‘Ik merkte dat ik minder vanuit risico wilde denken en meer vanuit kansen. Nu werk ik vanuit de visie van iemands kracht en talent. Hoe we die het beste kunnen benutten zodat de cliënt van daaruit leert bouwen. Het draait veel om eigen verantwoordelijkheid. Bij Wender kijken we daar anders naar en dat spreekt me aan.’

‘Bovendien’, voegt Albert toe, ‘werken we hier met systeeminterventie, wat inhoudt dat we vanuit een systemische blik naar situaties kijken. We onderzoeken samen met stellen de mechanismen die spelen bij huiselijk geweld en proberen bewustwording te creëren voor hun patronen. Dit vraagt veel van mij als professional, maar het is ook wat me enthousiast maakt en waarom mijn werk zo dynamisch en uitdagend is.’

Net als een orkest

Een typische werkdag voor Albert omvat veel tijd achter de computer, maar ook persoonlijke gesprekken met cliënten. Deze vrouwen zitten in verschillende fases van hun traject, van crisisopvang tot het huren van een eigen appartement. Juist die variatie maakt zijn werk altijd boeiend. ‘We werken in een team met verschillende disciplines. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een orkest. Iedereen helpt mee aan het traject van de vrouwen in deze opvang, om hun levens weer vorm te geven. Elk teamlid speelt een unieke rol en draagt bij aan het welzijn van de cliënten. De sfeer is samenwerkend en ondersteunend’.

Vacatures

Ook werken bij de Vrouwenopvang van Wender? Check hier de vacatures.