Home Welkom bij Nachtopvang Leeuwarden

Welkom bij Nachtopvang Leeuwarden

Al anderhalf jaar werkt Sanne als medewerker Wonen & Welzijn bij de Nachtopvang in Leeuwarden. ‘Mensen verblijven hier voor maximaal 3 maanden. Ik vind het een uitdaging om in deze korte tijd mensen te leren kennen en uit te vinden hoe ik ze verder kan helpen. Vaak zijn de mensen die hier langskomen op zoek naar écht contact. Dat vraagt van mij ook oprechtheid en echtheid; ik schuif wat ik heb geleerd even naar de achtergrond.’

Sanne: ‘Als ik vertel dat ik werk in de Nachtopvang, dan denken mensen vaak aan het stereotype beeld van een dakloze die slaapt onder een brug en veel drugs of alcohol gebruikt. Maar, de realiteit is eigenlijk heel anders. Iedereen heeft een eigen verhaal. Schulden, een vervelende jeugd, een scheiding of juist dikke pech: het komt allemaal voor. Ik vind het interessant om iemands verhaal te horen. Hoe is diegene op straat beland? En hoe kan ik diegene weer een zetje geven in de juiste richting?’

Verder kijken

‘De Nachtopvang heeft mij vanaf mijn eerste werkdag gegrepen,’ begint Sanne. ‘Vaak heeft iemand in de Nachtopvang iemand nodig die naast ze staat en blijft staan. Dat je er gewoon bent. Daarnaast vind ik het interessant om verder te kijken dan hoe iemand zich op het eerste gezicht gedraagt. Wat gaat daarachter schuil? Waarom zet iemand zich bijvoorbeeld af tegen de hulpverlening? En hoe kan ik dit vertrouwen weer opbouwen? Dat gaat soms met twee kleine stappen vooruit en weer eentje achteruit. Ik probeer de wereld door de ogen van een ander te kijken. Dat vraagt om inlevingsvermogen en vooral niet oordelen.’

Denken in mogelijkheden

‘Het is in ieder geval nooit saai bij de Nachtopvang,’ vertelt Sanne. ‘Ik ben ontzettend blij met ons hechte team van medewerkers Wonen & Welzijn, portiers, trajectbegeleiders en interventiewerkers. We denken goed om elkaar, want ons werk is niet altijd even makkelijk. Binnen het team zijn er veel verschillen in achtergrond, leeftijd, gender en ervaring. Dat houdt ons scherp. We willen allemaal dat de mensen in de Nachtopvang leren denken in mogelijkheden. Ook geven nieuwe medewerkers vaak aan dat ze zich welkom en op hun gemak voelen. Hier ben ik trots op!’

Een eigen woning

‘Vaak weten we niet wat er met iemand gebeurt als diegene weer verdwijnt uit de Nachtopvang. Ooit kwam ik iemand weer tegen op straat en vertelde dat hij een woning kreeg. Binnen de Nachtopvang had diegene juist een vervelende tijd en liet verward gedrag zien. Ik vond dat zo mooi. Dat diegene mij herinnerde én dat het stukken beter ging,’ vertelt Sanne. ‘Voor sommige mensen is de Nachtopvang weer het eerste aanspreekpunt na lange tijd. Het is bijzonder om in de eerste maanden iets bij te dragen. Vaak onthouden mensen niet wat ik zeg, maar wel het gevoel dat ze kregen tijdens hun verblijf in de Nachtopvang. Ik haal veel voldoening uit mijn werk!’

Vacatures

Ook werken bij de Nachtopvang van Wender? Check hier de vacatures.