Home Welkom bij de Marene

Welkom bij de Marene

‘Ik werk met paradijsvogels,’ vertelt Hanneke, verzorgende IG bij de Marene in Leeuwarden. ‘Mensen die zorg nodig hebben, maar ergens anders niet ‘passen’. Op de Marene is elke dag weer anders; je weet ’s ochtends niets wat je die dag gaat meemaken. Hanneke: ‘Dat maakt mijn werk zo bijzonder. De mensen die hier wonen hebben meervoudige problematiek, waaronder fysieke beperkingen en psychiatrische problemen. Mijn werk is echt mensenwerk, vaak met en lach en soms ook met een traan.’

Op de Marene wordt gewerkt met vaste teams die bestaan uit twee verpleegkundigen zes verzorgenden en twee begeleiders. Hanneke: ‘De paradijsvogels die hier wonen, vragen ook een bijzondere benadering. We maken veel gebruik van motiverende gespreksvoering en kijken samen met de bewoner waar hij of zij wél goed in is. Dat gaat met vallen en opstaan, maar geeft veel energie!’

Beetje bang

‘Toegegeven: in het begin had ik mijn bedenkingen, omdat sommige bewoners een iets grotere ‘handleiding’ hebben,’ vertelt Hanneke. ‘Zo was er een bewoonster met meervoudige problematiek waaronder borderline. Ik was eerst een beetje bang voor haar. Tot ik haar leerde kennen en we een band kregen. Ik zag een hele andere kant van haar. Op haar begrafenis kon ik haar dochter vertellen dat haar moeder heel veel van haar hield. Ik wist dit door alle gesprekken die ik met haar had gevoerd. Dat ik zoiets kan betekenen voor een ander vind ik heel mooi.’

Keerpunt

‘Veel uitdaging en afwisselend werk’, antwoordt Hanneke op de vraag wat mensen kunnen verwachten als ze werken bij de Marene. ‘Het meest bijzondere moment was toen een man bij de Marene kwam die de weg kwijt was. Hij douchte niet en gebruikte veel sterke drank. Op een dag escaleerde alles: onder invloed sloeg hij flessen stuk en zat hij helemaal onder het bloed en was de kamer een puinhoop. Ik hielp hem met douchen en verbond zijn wonden, ruimde zijn kamer op en overlegde met hem dat hij in de verstrekking zou komen. Sindsdien gaat het veel beter met hem. Samen praten we nog weleens over die dag dat uiteindelijk een keerpunt voor hem was.’

Vacatures

Ook werken bij de Marene in Leeuwarden? Check hier de vacatures.