Home Welkom bij het Dagactiviteitencentrum

Welkom bij het Dagactiviteitencentrum

Even een kop koffie, bijkomen van het leven op straat of meedoen aan een werkactiviteit. Op het dagactiviteitencentrum in Leeuwarden helpt activiteitenbegeleider Naomi en haar team mensen elke dag. ‘Iedereen heeft een eigen verhaal en ik vind het fijn om te zien als mensen zelfvertrouwen krijgen. Dat is waarom ik dit werk doe.’

Naomi: ‘Het is niet de locatie die mijn werk bijzonder maakt, maar het zijn de mensen. Degenen die bij de Nachtopvang of de Algemene Opvang langskomen. Of de zogenoemde ‘bankhoppers’; mensen die overal en nergens slapen. Bij het DAC mag je zijn wie je wilt zijn en wij accepteren je zoals je bent. Ik wil mensen laten ervaren dat ik ze zie. Dat doe ik door mensen bij hun voornaam te noemen en ze een schouderklopje te geven als ze iets goed doen. Of gewoon, omdat ze het verdienen.’

Vallen en opstaan

‘En als ze wil praten, dan luister ik zonder oordeel en neem de tijd voor hun verhaal,’ begint Naomi. ‘We praten dan over het verleden, heden en de toekomst. Tijdens de gesprekken probeer ik mensen te motiveren, inzicht te geven in hun gedrag en hoe ze situaties een volgende keer kunnen aanpakken. Ik geef mensen mee dat het niet uitmaakt hoe vaak je valt; het is de kunst om weer op te staan. Als cliënten kleine doelen behalen, zie ik dat hun zelfvertrouwen groeit. Ik vind het fijn dat zij dit gevoel ervaren, daarom doe ik dit werk!’

Het kan iedereen overkomen

‘Ik herinner mij nog goed dat een vrouwelijke cliënt bij ons binnenkwam. Thuis was het misgegaan. Waar ze tot een jaar geleden alles had, zoals een koophuis, gezin en een goedbetaalde baan had ze nu niets meer. Ik realiseerde mij dit ons allemaal kan overkomen,’ vertelt Naomi. ‘Voor haar voelde het als falen,’ vervolgt ze. ‘Terwijl ik juist spreek van lef en doorzettingsvermogen. Het gesprek was emotioneel en ik legde mijn arm om haar heen. Zo’n klein gebaar betekende veel voor haar. Ze voelde zich eindelijk weer gezien en gehoord.’

Zinvolle daginvulling

‘Binnen het DAC zetten wij in op activering en geloven dat een zinvolle daginvulling een positieve werking heeft op het herstel van iemand. De uitdaging zit in het feit dat niet elke cliënt dit zo ervaart,’ vertelt Naomi. ‘Tijdens een werkproject voer ik veel gesprekken met cliënten en help ik ze met het leren van vaardigheden. Het ontwikkelen van deze skills geeft een boost aan hun zelfvertrouwen én kunnen ze inzetten op een andere dagbestedingsplek of baan.’

Samen de schouders eronder

‘Mensen die aankloppen bij het DAC zijn dakloos of thuisloos. Iedereen heeft een gevulde rugzak met ervaringen, gebeurtenissen en geestelijke en/of lichamelijke problemen. Daarom is het fijn om in een team te werken. Onderdeel van het team zijn bijvoorbeeld een trajectbegeleider, activiteitenbegeleiders, een werkcoach, werkbegeleiders, baliemedewerkers en een vrijwilliger. De sfeer is goed en iedereen wordt geaccepteerd zoals diegene is. We hebben allemaal onze eigen ideeën en er is ruimte om dit ook te delen. We staan open voor verandering en zetten elke dag weer onze schouders met elkaar eronder!’

Vacatures

Ook werken bij Wender bij het DAC zoals Naomi? Check hier de vacatures.