Home Welkom bij Beschermd Wonen Leek

Welkom bij Beschermd Wonen Leek

‘Een van de mooiste momenten in mijn werk is wanneer bewoners uitstromen naar een eigen plek om zelfstandig te wonen. Als je dat vergelijkt met hoe ze binnen zijn gekomen en dat ze dan zó zijn gegroeid, dat is geweldig. Daar doe ik het voor’, vertelt Baukje over haar werk als trajectbegeleider bij Beschermd Wonen Leek. In de vier jaar dat ze dit werk doet, heeft ze al veel mooie momenten meegemaakt met onze kleurrijke doelgroep. ‘Die verscheidenheid aan bewoners maakt mijn werk het allerleukst.’

‘En ik heb echt al van alles voorbij zien komen’, vervolgt ze. ‘Denk aan mensen met een psychose, eetstoornissen, borderline, autisme, zelfbeschadiging, noem maar op. Onze bewoners zijn bekend met de meest uiteenlopende problematiek en daar leer je in dit werk in korte tijd mee omgaan. Daarnaast heb ik veel contact met de gemeente of met andere instanties. De cliënten zelf help ik met het afhandelen van post, financiën, het regelen van een eigen plek, het herstellen en onderhouden van contacten met familie, of ik ga mee naar afspraken. Ik kan met recht zeggen dat geen enkele dag saai of hetzelfde is. Ik hou van deze doelgroep en vind het prachtig om de mensen een stapje verder te helpen.’

Tijdelijk niet op de rails

Met de bewoners die Baukje begeleidt, wordt naar één of meerdere doelen toegewerkt. ‘Beschermd Wonen Leek is een tussenstap naar zelfstandig wonen, voor mensen die hun leven tijdelijk niet op de rails hebben. De bedoeling is dus om uit te stromen naar een zelfstandige woonruimte. Maar dat is niet voor iedereen realistisch, dus soms kijk ik samen met de bewoner welke oplossing of locatie beter passend is. Uiteindelijk moet het iets zijn dat aansluit bij zijn of haar behoeften, en waar hij of zij zich goed bij voelt.’

Ook op andere momenten

Voor Baukje is het belangrijk om niet alleen maar bezig te zijn met de problematiek van de bewoners, maar bijvoorbeeld ook eens gezellig een wandeling te maken. ‘Dan hebben we even een contactmoment tijdens het wandelen in plaats van op de kamer van de bewoner. Zo krijg je op een veel meer ontspannen manier contact en dat is heel belangrijk. Anders heeft de bewoner het gevoel dat ik altijd iets van hem moet. Laatst was een bewoner jarig en kwam ik even langs om te feliciteren. Toen kreeg ik de vraag “waar kom je voor”. Daarom wil ik er ook op de andere momenten voor onze bewoners zijn.’

Lief en leed

Als je haar vraagt welke momenten haar zijn bijgebleven in haar werk, komen er allerlei anekdotes voorbij. ‘Zo kregen bijvoorbeeld twee van onze cliënten op deze locatie een relatie. Ze zijn beide weer zelfstandig gaan wonen en zijn nog steeds heel gelukkig samen. Mooi om te zien dat twee mensen die eenzaam waren elkaar hebben gevonden. En verder heb ik wel eens een compliment gekregen van de moeder van een autistische cliënt die moeilijk te begeleiden was. De moeder was heel erg blij dat haar dochter een fijne plek had en met de voortgang die we hadden gemaakt. Maar ik heb ook genoeg vervelende situaties meegemaakt, zoals bijvoorbeeld mensen die onvrijwillig worden opgenomen. Helaas horen de minder leuke momenten er ook bij.’

Overstap

Begin 2018 startte Baukje als Verzorgende IG bij De Marene, een andere locatie van Wender. Via een interne vacature voor een Medewerker Wonen en Welzijn kwam ze terecht bij Crisisopvang Leek. Toen vervolgens op hetzelfde terrein in 2020 de huidige Beschermd Wonen-locatie werd geopend, begon ze daar als trajectbegeleider. Binnenkort maakt ze binnen Wender de overstap naar Crisisopvang Burgum. ‘Die locatie is dichter bij huis, dat is wel fijn. Maar ik ga Beschermd Wonen ontzettend missen, want ik vind het een hele fijne locatie. De bewoners waren ook best wel onder de indruk toen ik vertelde dat ik binnenkort vertrek. Dat gaat me wel aan het hart en maakt het ook moeilijk om weg te gaan.’

Intensief

Niet alleen met de bewoners van de locatie heeft Baukje een nauwe band; ook met het team op de locatie is het contact heel goed. ‘Onze doelgroep heeft doorgaans intensieve begeleiding nodig, waardoor er onderling tussen de bewoners, begeleiding en het huisteam (o.a. medewerkers wonen en welzijn en nachtwakers) een hechte band ontstaat. Ik kijk terug op een geweldige periode en zal er nog vaak aan terugdenken.’